News
Loading...

Papoea's openen kenniscentrum in Den Haag

(Foto: Free West Papua Campaign NL)
DEN HAAG - Vandaag vond er in Den Haag een historisch moment plaats. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis hebben Papoea’s in Nederland een kenniscentrum geopend. Dit gebeurde op dezelfde dag als de Indiëherdenking.

De ceremoniële opening werd ingeleid door een traditionele dans, gevolgd door een toespraak van Benny Wenda. Benny Wenda is voor West Papua wat Nelson Mandela is voor Zuid Afrika, ook is hij oprichter van Free West Papua Campaign. Gelijktijdig met de opening vond er in verschillende plaatsen in West Papua een 'Culture Parade' plaats. Met gevaar voor eigen leven zijn mensen massaal de straat op gegaan om deze opening te ondersteunen. In Nederland waren er bij de opening van het kenniscentrum naast Papoea’s ook veel andere geïnteresseerde aanwezig. Zij kregen informatie over de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en West Papua (Nederlands Nieuw-Guinea) en over de huidige situatie in West Papua. Veel van de bezoekers hebben een bepaalde band met het land of komen uit het vroegere Nederlands Indië. 

Papoealeider in ballingschap
Vanuit Oxford (UK) strijdt Benny Wenda voor vrijheid en de rechten van zijn volk. Zo heeft hij gesproken op TEDx Sydney en is hij grondlegger van de wereldwijde campagne ‘stop de slow motion genocide’, opgezet met cosmeticaconcernLUSH. Wenda wint internationaal terrein en dat resulteerde vorig jaar in een Interpol Red Notice, geïnitieerd door Indonesië met als doel zijn campagnebeweging stoppen. Gezien de Interpol Red Notice politiek van aard was is deze onlangs opgeheven

Over Free West Papua CampaignFree West Papua Campaign is een vreedzame en internationale campagnebeweging, waarvan het doel eenvoudig is: zelfbeschikking en vrijheid voor de autochtone bevolking van West Papua en het schenden van mensenrechten in West Papua stoppen. Free West Papua Campaign werkt samen met (internationale) politici, NGO’s en bedrijven. Meer informatie via www.freewestpapua.org


Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 15 augustus 2013

Share on Google Plus

About suarakolaitaga

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment