Pages

Pages

Rabu, 20 Februari 2013

Survival International doet beroep op minister Timmermans namens de Papoea’s

Drie jaar geleden leidden deze schokkende
videobeelden van de marteling van een
Papoea tot een eis naar een onafhankelijk
onderzoek naar gruweldaden gepleegd door het
Indonesische leger in West-Papoea.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vliegt morgen (woensdag 20 februari) naar Jakarta voor een tweedaags bezoek aan Indonesië, om daar ‘te benadrukken dat wij een goede relatie willen’.

Drie jaar geleden zag de Indonesische president af van een staatsbezoek aan Nederland (de eerste sinds 40 jaar) nadat de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken, John Wattilete, een kort geding had aangespannen om hem te laten arresteren wegens misdrijven tegen de mensheid; vorig jaar stemde de Tweede Kamer tegen de levering van tanks aan Indonesië, onder andere bezorgd dat deze tegen de Papoea’s zouden worden ingezet, en wilde Nederland Indonesië ‘met spoed aanspreken’.

Kenbaar staat nu het versterken van de bilaterale banden tussen Nederland en Indonesië weer bovenaan de Nederlandse agenda. In voorzichtige bewoordingen heeft Timmermans aangegeven dat hij de kwestie [van de Papoea’s] zal bespreken ‘met respect voor de Indonesiërs’, maar dat er sprake is van structurele onderdrukking of mensenrechtenschendingen ontkent hij echter.

Survival International voert al vele jaren campagne voor de Papoea-bevolking, die zwaar te lijden hebben onder de bezetting van hun land door Indonesië. Deze onderdrukking maakt deel uit van een lange geschiedenis, een geschiedenis waarin ook Nederland een rol heeft gespeeld. Ondanks haar belofte om West Papoea onafhankelijkheid te geven liet Nederland haar kolonie in 1963 onder interim-bestuur van Indonesië komen. In een frauduleus referendum dat kort daarop door Indonesië werd georganiseerd, werd West Papoea ingelijfd bij Indonesië. Sindsdien zijn de Papoea’s gemarginaliseerd in eigen land en worden hun mensenrechten geregeld geschonden. De inheemse bevolking wordt bruut onderdrukt en militairen die geweld gebruiken nauwelijks gestraft. Sinds 1963 zijn er naar schatting 100.000 Papoea burgers gedood.
Een van de oorzaken voor de marginalisatie van de Papoea’s is de massale immigratie van Indonesiërs naar West Papoea. Ook de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van West Papoea is zeer winstgevend voor Indonesië. Wanneer internationale bedrijven naar Papoea komen worden zij begeleid door het Indonesische leger onder het mom van ‘bescherming van vitale projecten’: de aanwezigheid van militairen gaat vrijwel altijd gepaard met willekeurige arrestaties, verkrachtingen, martelingen en moorden. Journalisten worden uit het land geweerd en ook maatschappelijke organisaties worden de toegang ontzegd, of zeer streng in de gaten gehouden.

Markus Haluk, een hooggeplaatst lid van de Papuan Customary Council: ‘Honderdduizenden Papoea’s hebben de dood gevonden als gevolg van de militaire operaties, gemarteld, doodgeschoten, levend begraven, in de gevangenis gezet, ontvoerd, verdwenen en [slachtoffer van] allerlei andere mensenrechtenschendingen. Het resultaat is dat de Melanesische ethnische bevolking van West Papoea met uitsterven wordt bedreigd.’

De Indonesische regering gebruikt dezelfde argumenten voor haar onderdrukking van de Papoea’s als de Amerikaanse bestseller auteur Jared Diamond in zijn nieuwe populiar-wetenschappelijke boek, De Wereld tot Gisteren – wat we kunnen leren van traditionele samenlevingen (de vertaling van The World Until Yesterday). Diamond pleit in zijn boek voor het opleggen van staatsgezag, omdat, zo stelt hij, tribale samenlevingen aanzienlijk gewelddadiger zouden zijn dan geïndustrialiseerde samenlevingen en ‘verstrikt [zijn] in … een kringloop van constante oorlogsvoering’.

Survival International heeft scherpe kritiek geuit op deze stelling en steunt het recht van de Papoea-volken om op hun eigen grondgebied hun eigen toekomst te bepalen. Sophie Grig, leider van Survival International’s campagne voor de Papoea’s: ‘Het is schokkend dat de Nederlandse regering zich richt op ’goede relaties’ en de structurele mensenrechtenschendingen in Papoea ontkent, terwijl de moorden, martelingen en verkrachtingen door het Indonesische leger gewoon doorgaan.’

Survival roept Indonesië op om een eind te maken aan de mensenrechtenschendingen en door middel van een dialoog in een nieuw nationaal en internationaal vredesproces tot een vreedzame oplossing te komen. Survival doet een beroep op Frans Timmermans om zijn bezoek aan Jakarta te gebruiken om de problemen van de Papoea’s aan te kaarten.
 
Source : http://www.survivalinternational.nl/nieuws/8990